Diskuse

Pravda o vodě

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Dobrý den, čachry s vodou byla jedna z věcí která mi co se týče ODS u nás otevřela oči... Karma.

4 0
možnosti

A to je přesně to, co říká pan Novotný - lidé by se měli zajímat o to, jaký postoj zaujímají politici k těmhle věcem a už je prostě nevolit. Díky za váš příspěvek a přeji hezký zbytek dne.

2 0
možnosti
Foto

Stačí porovnat platbu za vodu v oblasti, kde nám vodu "dodává" Veolia (nebo jiní šmejdi) s těmi, kde si obce vodu nechali (např. Jičín).

To byly obce, které zpronevěřily za grošík strategickou komoditu.

0 0
možnosti

Jičín má zdroje. Ty nemají stovky vesnic na Moravě. Jičín čerpá hlubokou, pramenitou. Ti, kdo žijí z nádrží, přehrad a pískových filtrací, platí daleko větší náklady na úpravu. Liší se i náklady na čištění, v Jičíně není žádný velký průmysl, do kanálu jde jen komunál. Už to je problém, rozbít všechny enzymy, hormony, farmaka není vůbec jednoduché a levné.

Přece nejste tak jednoduchej, abyste nevěděl, že z kohoutku teče něco jiného než to, co vtéká do systému zvenčí a že doprava té vody za pomoci čerpadel a čištění na aspoň užitkovou nic nestojí.

Dle Vašich slov bychom měli svobodně a levně běhat z Prahy s kýblem na Želivku a doma si to převařit a přefiltrovat..

A všichni ti, kdo to udržují, řídí a opravují, ti žijí zadarmo, ti plat neberou, že....

0 0
možnosti

To je zase "národní politika" od pokladny šup do vodárenství, muhaha.

Pár bodů pro zasmání - cena vody vyplývá z toho, kolik peněz stojí vodárenské úpravy vody a potom hlavně její zpětné vyčištění. Proto je v různých lokalitách mění. Zároveň je vodárenská firma zodpovědná za udržování vodárenské sítě. Buď jí koupila od chronicky zadlužených samospráv, které neměly peníze nebo tyto sítě dál patří komunitě a dodavatel platí majiteli "pronájem".

Vše je uděláno tak, aby soukromník pracoval, úředník se o nic nestaral a vše probíhalo v rámci privatizace dle pravidel "kapitalismu bez přívlastků" Vendy Klause, čemuž jste vy občané tehdá nadšeně tleskali.

Dnes většina samospráv nemá lidské, technické a finanční zdroje na to, aby vodárenství vůbec mohla provozovat.

Do tendru se mohl hlásit každý, kdo měl odbornou a finanční způsobilost, je mi líto, že jediná firma nebyla domácí, asi jsme příliš ííní.... ale nejsme líní tu vodu čerpat, flaškovat a prodávat za desetinásobek ceny jako balenou. To umíme.

Když se podívám na to, jak jde samosprávám čištění odpadních vod, tak Vám rovnou říkám - prostým pohledem do vodních toků jsme nejšpinavější čuňata ve střední Evropě. Nedávno jsme se dočetli, že voda v nádrži Želivka je natolik špinavá, že po standardním procesu úpravy je sotva pitná. To není chyba ani Veolie, ani Prahy, ale těch čuňat, která žijí na Pejřimovsku a do vody vypouští svinstva, která už lze jen sotva čistit.

Takže, ten Váš národní vodní socialismus, to je jen politická fabulace. V jednom máte pravdu, Veolia za nic nemůže, přihlásila se do tendru. Ten vymyslely, spáchaly a dodnes udržují domácí samosprávy. Nenadávejte Veolii, ale konšelům, radním a starostům, ti rozhodli. A oni Vám vysvětlí, že nikdo jiný než Veolia to neuměl zainvestovat.

Jestli to myslíte vážně, tak začnete velmi nepopulární tažení proti znečištění surové vody, pak bude levnější ta pitná. Ale to je málo aktivistické, politické a nebude za to karma.

Držte se kasy, osobo.

1 2
možnosti
Foto

R^ Jitko, také jsem se dozvěděl, MRAZÍK vlivem sankcím zmizí z televizních obrazovek, Česká vláda ale zajistí, že ho zažijeme ve svých domovech. Přeji příjemný den!

6 0
možnosti

Horste, děkuji za přečtení. Nečekají nás dobré časy nicméně nejspíš nám nezbyde to nějak zvládnout. Také přeji hezký den:-)

1 0
možnosti
Foto

Realita je taková, že více než 90% vodárenského majetku vlastní města a obce. Před rokem 1989 byla vodárenská infrastruktura majetkem státu, pro revoluci se nedostala do cizích rukou, ale právě do rukou měst a obcí. Majitelé vodárenského majetku uzavírají provozovatelské smlouvy se společnostmi. Až v tuto chvíli vstupují do českého vodárenství soukromé firmy, mezi nimi i ty zahraniční, které mají na starosti chod vodovodního a kanalizačního potrubí, úpraven i čistíren vod. Soukromé firmy nejenom, že vodu nevlastní, ale rovněž kvůli nim nedochází k neoprávněnému odlivu zisků do zahraničí. Ve skutečnosti se 41 % z ceny za vodné a stočné odvádí státu ve formě daní či poplatků. K tomu je nutné podotknout, že v naší republice máme jedno z nejvyšších zdanění v celé Evropě. Poplatků, které jsou vodárenské společnosti povinny odvádět, není málo. Máme tu poplatky za podzemní vody, za odběr povrchové vody, za vypouštění odpadních vod, zábory prostranství, odvody státu, věcná břemena vůči státu, daň z příjmů, daň z nemovitostí, korporátní daně atd. Provozovatel platí vlastníkovi infrastruktury nájemné, z kterého se investuje do obnovy a rozvoje infrastruktury. Firmy nesou při provozování veškerá rizika a zisk je pouze odměnou za ně a za snižování nákladů i plnění kvalitativních ukazatelů. Je také zapotřebí si uvědomit, že zahraniční investoři museli při vstupu na český trh vynaložit nemalé investice.

0 0
možnosti
Foto

Jenže ony cizí společnosti nechali starost o potrubí a pod. obcím.

1 0
možnosti
Foto

RvRvRvTvorba ceny za vodu je regulována státem. A zasahuje do ní hned několik ministerstev: Ministerstvo zemědělství tvoří základní kalkulační rámec, Ministerstvo životního prostředí připojuje podmínky pro udělení evropských dotací, ovšem nevýznamnější roli hraje Ministerstvo financí. Právě Ministerstvo financí vydává cenový výměr, jenž určuje přísná pravidla, podle kterých se cena vody stanovuje. Kalkulaci, čili stanovení ceny vodného a stočného, sestavuje ministerstvo vždy na následující období, kterým je kalendářní rok. Přihlíží se k oprávněným nákladům, tedy k tomu, že jsou do kalkulace zahrnuty pouze nezbytné náklady na výrobu a distribuci vody, a rovněž na odvedení a vyčištění odpadní vody. Cenovým výměrem si ministerstvo zajistí, že nejsou včleněny jiné náklady a společnosti si neúčtují vyšší částky nad rámec skutečných nákladů. Určení a prokázání kalkulačních nákladů už leží na bedrech provozovatelských společností vč. toho, že nevhodné zařazení nákladů je přísně sankcionováno. Rovněž se bere v potaz přiměřený zisk, který má za úkol generovat finance na obnovu a rozvoj vodohospodářské infrastruktury, úpraven pitné vody či čistíren odpadních vod, a i na dopravní prostředky, tedy na vodohospodářský majetek. Stát nejen reguluje, ale i kontroluje prostřednictvím příslušného kontrolního odboru Ministerstva financí, Specializovaného finančního úřadu i jednotlivých regionálních finančních ředitelství.

0 0
možnosti

Poslechněte si videa s panem Novotným, má (tuším) již čtyři rozhodnutí ústavního soudu potvrzující, že byly sepsány smlouvy s korporacemi protiprávně v neprospěch našeho státu. (je ale možné, že tomu Ústavní soudy nerozumí tak dobře jako vy).Politici to však zvesela ignorují. Na stránkách nadačního fondu Pravda o vodě je de facto velmi dobře vysvětleno, jak vše funguje.

5 0
možnosti
Foto

Od listopadu 89' došlo k mnoha obchodům, v nichž se naši přičinliví politici projevili jako podvratní živlové (podvraťáci). Kdysi, když někdo prodal své panství nebo jeho část i s nevolníky, bylo to právně v pořádku.

Obchody poškozující naši zemi jako celek a zvýhodňující země jiné na úkor našich občanů jsou ve své podstatě vlastizrady. Neuzavírají je vlastníci, proto si mohou dovolit výraznou slevu za provizi.

Zaprodat se dá mnoha způsoby. I bez Ruska.

5 0
možnosti

Ano, je to přesně jak píšete. Proto si velmi vážím lidí, jako je pan Novotný. Děkuji za Váš příspěvek a přeji hezký den

0 0
možnosti

Nějak Vám ta pravda kulhá na obě nohy. Jak jste například přišla na to, že o infrastrukturu se stará stát? Ta mapa ukazuje oblasti, ve kterých se angažují zahraniční společnosti, ale neuvádí výši podílů těchto společností v distribučních firmách. Naopak se tváří, že v těchto oblastech prodávají vodu výhradně cizí firmy. Což také není pravda, ve většině distributorů mají podíl i obce.

Když se oháníte pravdou, tak prosím celou, ne jen tou částí, která se Vám hodí.

0 0
možnosti

Pravda o vodě je nadační fond, na který tímto článkem poukazuji (pokud jste to nepochopil a máte pocit, že se oháním pravdou, je mi líto), protože souhlasím s tím, že je tady něco hodně špatně. A občané platí víc, než by platili bez účasti těchto korporací. Těžko se dá v jednom článku rozebírat, jak je to přesně v jednotlivých regionech - proto ty odkazy, aby si to mohl každý ověřit. Sama upozornuji na to, že je to v každém regionu jinak. Nevěřila bych, že i odkazu na záslužnou činnost pana Novotného (doporučuji si zjistit více) budete schopen využít k opětovnému útoku na moji osobu. Nicméně přeji vám hezký zbytek dne:-)

2 0
možnosti

V Praze je to též byznys Veolie, tak jako distribuce TUV a ÚT, chyba.

U nás na chalupě je to v rukou vesnického managementu a je zde silná závislost na výšce spodní vody, leč kromě zpevňování vnitro silnic se konečně uvažuje o dalších vrtech, které by posilnily i nové dostavby ve vesnici a přilehlé osadě, snad budou na to peníze...

1 0
možnosti
  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy