Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každý má možnost volby

Zaujal mne článek kolegy blogera Aleše Balouna Nejvíc remcají ti, co stát nejvíc šidí a k zamyšlení jsou i reakce diskutujících.

 

Já osobně se domnívám, že nelze vyvozovat jednoznačné závěry – podnikatel rovná se nepoctivec a zaměstnanec rovná se chudák, co na všechny ty nepoctivce doplácí.

Předně je třeba si uvědomit, že každý z nás má možnost volby.

Ti, kteří si zvolili stát se zaměstnancem, se holt musí smířit s tím, že mohou využívat veškerých výhod zaměstnance, tj. čerpat placenou dovolenou, čerpat placenou nemocenskou, nechat si proplatit státní svátky, nechat si zaplatit část odvodů na sociální a zdravotní pojištění. V případě, že se zaměstnavatel dostane do problémů a nebude mít na trhu odbyt pro zaměstnanci vyprodukovanou práci, nenese zaměstnanec žádná rizika, ba dokonce nemusí projevit se svým zaměstnavatelem žádnou solidaritu a za šedesát procent platu vyplacených svým zaměstnavatelem bude sedět doma a čekat, až se zaměstnavateli zase začne dařit.

Nevýhodou samozřejmě je, že si takový zaměstnanec nemůže z daní odečíst nákup auta ani náklady na dopravu, na kapesníky ani toaleťák (většina zaměstnanců si však utírá zadek toaletním papírem svého zaměstnavatele)a jediné co si z daní odečíst může, jsou náklady na děti, na manželku o ně pečující, nedaní nemocenské dávky a jakékoli jiné dávky státní sociální podpory.

Jinými slovy, zaměstnanec má jakousi jistotu, že mu každý měsíc na účtu přistane nějaká ta výplata, aniž by nesl jakákoli rizika.

Takový podnikatel má tu obrovskou výhodu, že si do nákladů může dát kdeco od toho toaletního papíru až po auto či dovolenou.

Jedno je však třeba si uvědomit – podnikatel si musí mít z čeho odečítat! Znamená to, že musí nejprve hodně vyprodukovat a když nevyprodukuje a je ve ztrátě, nikoho nezajímá, že jeho děti nebudou mít po nějakou dobu co jíst.

Je pravdou, že mnoho podnikatelů (de facto každý se zdravým rozumem)využívá možnosti dát si toho do nákladů maximum, protože jim to zákon umožňuje. Pokud tak neučiní a nasypou do státní pokladny víc, než je nezbytně nutné, rozeberou si tyto peníze politici na vyplacení poslaneckých náhrad, odměn za vynikající práci a zaplatí se z jejich peněz několik dalších poradců přes kdeco.

Dokud se nezmění zákony a nepřestanou krást politici, nezmění se nic. Představitelé státu se musí postarat o to, aby šlo do státní pokladny co nejvíce peněz, ale také o to, aby tyto peníze byly rozumně a viditelně využívány.

Jen malý příklad ze života:

Znám člověka, který před mnoha lety podnikal, poté se stal zaměstnancem státního podniku a svůj živnostenský list (činnost) nahlásil na živnostenském úřadě jako pozastavenou. Přesto, že jeho živnost byla pozastavena, vlastnil živnostenský list, na jehož základě mu Magistrát města Liberec každoročně po dobu cca devíti let povoloval podnikatelskou činnost v oblasti prodej vánočních kaprů v centru města. Podnikateli byla každoročně provedena kontrola z ČOI a veterinární správy –zápis vždy podepsán provozovatelem stánků. Když bývalá manželka zaměstnance/podnikatele požadovala, aby tento příjem z vedlejší výdělečné činnosti byl zahrnut do příjmů rozhodných pro stanovení výše výživného, nestačila se divit. Zaměstnanec/podnikatel tvrdil, že nepodnikal, neboť jeho živnostenský list byl pozastaven a že provozovatelem stánků byl dodavatel ryb. Finanční úřad v Chlumci nad Cidlinou, kde danil dodavatel ryb, provedl kontrolu a zjistil, že dodavatel ryb provozovatelem dvou stánků v centru Liberce nebyl, a že zaměstnanci/podnikateli dodával ryby jako jakémukoli jinému podnikateli. Tato zpráva byla doručena finančnímu úřadu v Turnově (kam spadá onen zaměstnanec/podnikatel) k dalšímu šetření.

Bohužel nikdo nic nešetřil. Nikoho nezajímalo, že zaměstnanci/podnikateli bylo na základě jeho písemné žádosti a předložení živnostenského listu Magistrátem města Liberec povoleno podnikání, že za pronajatá místa k provozu stánkového prodeje ryb městu zaplatil, nikdo nezkoumal zápisy z provedených kontrol ČOI a státní veterinární správy, což jednoznačně dokazovalo podnikatelské aktivity dotyčného a nikdo nevyžádal od dodavatele ryb informaci, kolikže tun ryb zaměstnanci/podnikateli k dalšímu prodeji dodal.

Správce daní nechala naprosto klidnými skutečnost, že tady máme jednoho (?) podnikavého zaměstnance, který provozoval živnost, ačkoli ji měl na živnostenském úřadě pozastavenou, a že státní pokladna přišla o daně z této podnikatelské činnosti za období cca devíti let.

A jaké z toho plyne ponaučení?

Poctivost či nepoctivost je v člověku jako takovém, ať už se jedná o zaměstnance či podnikatele.

Každý máme možnost volby.

Udělejme vše proto, abychom měli na všech postech – od státní správy počínaje až po vrcholovou politiku skutečně schopné lidi, kteří budou dělat zodpovědně svoji práci a ty, kteří ji zodpovědně nedělají, žeňme k odpovědnosti.

 

Jitka Gotterová

 

 

Autor: Jitka Gotterová | středa 2.5.2012 9:48 | karma článku: 18,28 | přečteno: 1874x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 584x | Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy