Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem hloupá, nebo pravicový lhostejný sobec?

Zaujal mne článek kolegyně Jany Petrové Diskriminace nezaměstnaných v Česku se stupňuje. Opačný názor naopak zastává kolega bloger František Matějka v článku Nezaměstnaní budou zametat aneb stát tu není proto, aby dával práci.

 

 

Blogerka Jana Petrová praví: Znakem vyspělé společnosti je zásadně a vždy - sociální smýšlení, s čímž do jisté míry nelze než souhlasit, ale….

 

To, že se někdo ocitne na úřadu práce, není žádná hanba. Nezaměstnaní se stávají například i z lidí, kteří se již nechtějí nechat ponižovat, nebo z těch, jejichž místo bylo potřebné pro kamaráda nadřízeného apd.

Některá fakta jsou však pro mne naprosto nepochopitelná.

Firma, u níž pracuji, nabízí již několik měsíců prostřednictvím portálu ÚP volná pracovní místa na různé pozice – vždycky někdo na nějakém oddělení skončí z důvodu stěhování, nebo si najde práci za víc peněz či na vyšší pozici, nebo prostě jenom proto, že dotyčný hledá pouze zaměstnání nikoli práci.

Z posledních pohovorů s uchazeči o zaměstnání, které jsem absolvovala, vyplynulo, že většina těchto lidí je nezaměstnaná více než rok, ovšem několik lidí bylo nezaměstnáno dokonce více než dva roky. Naprosto šokována jsem se těchto lidí dotazovala, z čeho ty roky vlastně žijí? Odpověděli, že většinou z úspor či finančního zajištění partnera, nebo si přivydělávají brigádně do výše čtyř tisíc hrubého. Mnoho z nich uvedlo, že mnoho zaměstnavatelů nabízelo práci pouze formou brigád, protože náklady na zaměstnance jsou mnohem vyšší, než náklady na brigádníka.

Musím přiznat, že můj zaměstnavatel má opravdu silně vyvinuté sociální smýšlení, neboli v loňském roce jsme si předsevzali tak zvanou nulovou fluktuaci, takže se u nás nepropouštěli ani lidé, kteří nám v průběhu jednoho měsíce nepřišli několikrát do práce a jejich áčka, neboli neomluvená absence byla kompenzována krácením dovolené, ani ti, kteří většinu svého pracovního poměru trávili v pracovní neschopnosti a do práce se přišli ohřát vždy sotva na pár dnů, ani ti, kteří běžně polovinu své noční směny prospali na toaletách či za nějakým regálem.

Jinými slovy naše firma o všechny ty lemply pečovala s láskou a péčí, jí vlastní (přiznávám, že je to nejserioznější zaměstnavatel, jakého jsem kdy měla), aniž by si tak nějak uvědomovala, že odvádí-li nějaký zaměstnanec svoji práci na cca 50%, pak musí jiný zaměstnanec pracovat na 150% (za stejnou mzdu, jako lempl), aby byla zachována prosperita a byly splněny veškeré požadavky. Je zcela logické, že trvá-li tento stav neúměrně dlouho, zpravidla dá výpověď ten pracovitý zaměstnanec, protože odmítá pracovat za lempla.

Říká se o mně, že jsem na lidi mrcha (tedy říká se to i hůř), ale v zásadě se držím jednoduchého pravidla: Kdo opravdu pracovat chce – pracuje. U lidí, kteří mají zájem a snahu, jsem ochotna leccos tolerovat, protože si říkám: „Kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Takovým lidem vyjdu maximálně vstříc a nedělá mi problém vzít za ně i směnu ze svého volna. Odmítám však pracovat za lidi, kteří si chodí do práce jen, když jim to zrovna vyjde, jsou nezodpovědní a očekávají, že za ně práci odvede někdo druhý. Považuji za amorální požadovat od jakéhokoli zaměstnance, aby pracoval nad rámec svých pracovních povinností, aby tak doháněl neodvedenou, nebo stabilně špatně odváděnou práci jiného zaměstnance, lempla.

Pokud se uchazeč o zaměstnání již při výběrovém řízení zájímá pouze o výhody a své případné jistoty, aniž by ho zajímala náplň jeho pracovních povinností, zcela jistě ho i nadále ponechám v péči ÚP.

Nedavno jsem přijala paní, která naprosto neměla zájem pracovat – většinu své pracovní doby trávila na kouřové, či pochůzkami po ostatních odděleních, aby si ohlídala všechny případné slevy a akce, práci přesouvala na ostatní. Jednoho dne se milá kolegyně nechala slyšet, že ji u nás ta dřina nebaví a že od prvního nastupuje ve fabrice, kde se bude mít lépe, do té doby se prý hodí marod. Jak řekla, tak udělala. Do fabriky však nenastoupila, odmarodila si měsíc a zavolala mi s tím, že jí doktor řekl, že už ji déle na neschopence nechat nemůže, tak kdy prý má nastoupit do práce. Protože byla ještě ve zkušební době – ukončila jsem s ní pracovní poměr. Druhý den mi od ní přišla SMS, kde mi sdělila, že se rozvádí, a že kvůli mně z ní bude samoživitelka bez práce a že její dítě nebude mít co jíst.

Jiný kolega vedoucí dostal podobnou SMS od dcery zaměstnankyně, která byla propuštěna, protože kradla, a to i přesto, že se jednalo o opakovanou záležitost a jen díky sociálnímu cítění mého zaměstnavatele, dostala tak zvaně druhou a třetí šanci – marně.

Je naprosto běžným jevem, že lidé přesouvají svoji vlastní odpovědnost na druhé, viní je, ze své špatné životní situace, aniž by si uvědomovali, že oni sami jsou strůjcem svého štěstí, snaží se v druhých vyvolat lítost a soucit, aniž by oni sami udělali maximum proto, aby se zlepšila jejich neutěšená životní situace.

Právě tito lidé, kteří očekávají, že za ně budou pracovat jiní, že se jiní postarají o jejich závazky, volají nejčastěji po sociálním smýšlení společnosti. S takovými lidmi však, dle mého soudu, není třeba soucítit, není třeba býti vůči nim solidární, protože jejich jediným důvodem, kdy oni sami sebe řadí mezi potřebné, je ABSENCE VŮLE chtít svoji situaci řešit.

O tom, čeho ve svém životě dosáhneme, rozhodují naše schopnosti, vlohy, povaha a je jenom na nás, co všechno dokážeme sami ze sebe dostat, jak sami dokážeme rozvíjet svoji osobnost, zda sami v sobě najdeme ten motor, který nás bude popohánět dál. Pokud budeme stagnovat a volat po pomoci druhých, málokdy se nám může podařit něčeho dosáhnout. Naopak mám vyzkoušené, že když od nikoho nic neočekáváte a přijmete skutečnost, že jste to především Vy, kdo musí řešit své problémy, pomoc vždycky, neočekávaně, přijde.

Možná jsem mrcha, ale já prostě nevidím sociálně potřebné ve zdravých lidech. Zkrátka si myslím, že když je pomalu dvoumetrový chlap s rukama, jak lopaty kypící zdravým evidován více než rok na ÚP (a ještě k tomu je vyučený zedník nebo tesař), není třeba s ním sociálně soucítit, protože takový člověk má minimálně fyzické předpoklady k tomu, aby makal a dokázal se postarat sám o sebe.

Skutečně sociálně potřební, jsou dle mého názoru, lidi trvale zdravotně hendikepovaní a rodiny pečující o postižené děti. S nimi bychom měli být solidární všichni.

Mnohem těžší start do života mají lidi, kteří vyrůstají v dětských domovech, protože nemají podporu rodiny ať už finanční či morální. Po opuštění ústavu nemají kde bydlet a jejich život záleží jen na jejich vůli za svůj život bojovat.

Nedavno jsem s jednou kolegyní mluvila o tom, že by mohla nějaké zachovalé oblečení dát do dětského domova, její reakce mne šokovala: „To ani náhodou, ty haranti v děcákách se mají líp, než moje dítě, nosej značkový hadry – ty by takový hadry, jako moje dítě nenosily, jezděj si k moři … Moje dítě u moře nikdy nebylo, a pak že jsou děti v děcákách chudáci…“

Nevím, jak moc špatně se může mít dítě v úplné rodině žijící v novostavbě se zahradou, ale pokud má jeho matka pocit, že se má její dítě hůř, než dítě z dětského domova, protože nebylo u moře, pak by se možná měla zamyslet sama nad sebou, proč se má její dítě tak špatně, a zda by třeba omezení kouření ze dvou krabiček cigaret denně na jednu, neznamenalo finanční úsporu, která by jí umožnila poslat svoje dítě k moři.

Náš život a život našich dětí závisí na našich prioritách, volbách, možnostech a schopnostech. Každý z nás má povinnost postarat se o své děti, avšak nejsme povinni nemyslet při tom i na sebe a svůj vlastní život. Nemyslím, že je třeba se trápit, že jsme svým dětem něco nedopřáli, protože jsme jim dopřáli zase něco jiného, co nemají jiné děti.

Dětem z dětského domova, myslím, není co závidět.

Buďme rádi za ty dary, že jsme-li schopni pracovat, využijme té schopnosti a pomáhejme skutečně potřebným. Nezáviďme druhým - s největší pravděpodobností bychom jejich život žít nechtěli.

Osobně se domnívám, že povinnost pracovat při evidenci na ÚP není ponižující, avšak může to být hnacím motorem pro zvýšenou aktivitu najít si práci v prvních měsících evidence. Možná pak ubyde lidí, jejichž evidence na ÚP přesahuje dva roky.

 

Jitka Gotterová

 

 

 

Autor: Jitka Gotterová | středa 13.7.2011 11:36 | karma článku: 34,02 | přečteno: 2587x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 584x | Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy