Ach, ten těžký boj s nespravedlností

4. 11. 2019 8:01:45
Svět odjakživa byl je a bude nespravedlivý. Vždycky. Pro někoho. Lidé si nikdy nemohou být rovni. Nikdy. Nikdy nebudou mít jednotliví lidé stejnou startovací čáru - tak to prostě je.

Domnívám se, že člověk by měl být schopen přijmout svůj osud a chce-li s ním bojovat, nechť tak činí prostřednictvím svých schopností, píle a vlastních sil a prostředků.

Bohužel někteří lidé (naštěstí opravdu jenom někteří) mají tak silný pocit nespravedlnosti, že vyžadují od společnosti, aby se jejich dysforickými náladami (rozmrzelost, sklíčenost, podrážděnost, rozladěnost - jedním slovem shrnuto špatná nálada) zabývala do takové míry, že donutí firmu k přebalu zboží.

Jedním z takových příkladů je, že z vložek Always bude odstraněn symbol ženského pohlaví, protože vadil trans osobám.

V tweetu se píše:
„Ahoj Always, chápu, že milujete dívčí pozitivitu, ale mohli byste prosím pochopit, že tu jsou i trans muži s menstruací. Kdybyste mohli udělat něco se symbolem Venuše na balení vašich vložek, byl bych šťastný. Byl bych nerad, aby se jakýkoliv trans muž cítil dysforicky.“

A co na to výrobce vložek?

Zástupci Procter and Gamble řekli deníku The Independent:

„Značka Always přes pětatřicet let cílí na dívky a ženy a v tom samozřejmě bude pokračovat. Naším přístupem je ale také diverzita a inkluze. Po vyslechnutí mnoha lidí napříč gendrovými a věkovými skupinami jsme si uvědomili, že ne každý, kdo má menstruaci a potřebu používat vložky, se identifikuje jako žena. Upravili jsme design obalu, abychom zajistili, že se bude cítit s Always komfortně kdokoliv, kdo potřebuje produkt pro menstruaci.“


Tak to mi spadl kámen ze srdce, že se našla firma, která zajistí, že žena, která se jako žena neidentifikuje, již díky zmizení symbolu Venuše (tedy ženství) z obalu vložek nebude trpět špatnými náladami. Skvělé!! Jupííííí! Osobně ovšem trvám na tom, že z hlediska biologického menstruují jenom a pouze ženy ať už se samy identifikují jakkoli. Symbol ženství je zde tedy na místě. Také by mě zajímalo, zda se budou, s ohledem na pocity několika žen , které se tak neidentifikují, předělávat nějak učebnice biologie. No, přiznám se, že jsem upřímně ráda, že už mám děti dospělé.


A představte si, moji milí čtenáři, že jsou mezi námi také třeba spoluobčané, kteří jsou slepí.
Slyšeli jste někdy o tom, že by si některý z těchto lidí vynucoval například, aby ceny a důležité informace o výrobku byly uváděny standardně ve všech obchodech v braillovu písmu?

Já ne. A přitom v případě těchto lidí nejde jenom o nějakou špatnou náladu, ale o tak těžký handicap, že v podstatě nejsou schopni žít samostatný život bez asistence další osoby. Přesto neobtěžují společnost nesmyslnými banálními požadavky.


Těžký osud těchto lidí je však každému ukraden. Společnost řeší, aby se transsexuálové ( ne všichni se na tomto nesmyslném požadavku podílí) necítili dysforicky přítomností znaku Venuše na vložkách. Nemáte, stejně jako já, pocit, že je něco špatně?


A představte si, moji milí čtenáři, že jsou mezi námi také spoluobčané, kteří jsou hluší. Napadlo vás někdy, že by se tito lidé mohli cítit dysforicky například při pohledu na notovou osnovu?


Napadlo vás někoho jak dysforicky se musí cítit naši barvoslepí spoluobčané? Neměli bychom zrušit barvy a dobrovolně žít v padesáti odstínech šedi, aby se tito naši spoluobčané necítili diskriminovaně?


Společnost Lidl čas od času udělá tzv. týden XXL módy - napadlo někoho, jak dysforicky se mohou cítit hubeňouři a jak diskriminovaně si mohou připadat, když tlusťoši mají svůj týden módy, ale oni - hubeňouři svůj týden XS -S nemají?


Napadlo někoho, jak zatraceně rozladěně se musí cítit člověk, který má jen jednu nohu, ale v obchodě si musí koupit botu i na tu nohu, kterou nemá?
Já tedy navrhuji, aby se boty popřípadě i rukavice začaly prodávat zásadně na kusy nikoli jako pár, protože bych byla fakt nerada, aby se jakýkoli člověk bez končetiny cítil dysforicky.


A našla bych jistě ještě hóóóóódně příkladů lidí, k nimž nebyl osud milostivý a mají onu pomyslnou startovací čáru někde jinde, než většina z nás. Přesto tito lidé dokážou být šťastni. Dokážou s odvahou, vlastní silou a láskou svých blízkých překonávat překážky, které jim osud postavil do cesty.


Nikdo z těchto lidí neobtěžuje společnost hloupými, nesmyslnými požadavky pro uspokojení svých pocitů. Tito lidé mají povětšinou jasně srovnaný žebříček hodnot a nezabývají se malichernostmi.


Požadavky některých transsexuálů stran odstranění symbolu ženství z obalu vložek považuji jednoznačně za ubohé, malicherné a trapné. Není to nic jiného, než šikana, kterou si necháváme líbit jen proto, že se chceme zavděčit všem. To ale není možné.


Není v silách žádné společnosti či organizace uspokojit každého jednotlivého občana - nastavit společenská pravidla a normy tak, aby se žádný z občanů necítil dysforicky.


Naopak někteří naši spoluobčané by si měli uvědomit, že se chovají hloupě, nedůstojně a bezohledně vůči ostatním.
Možná by si takový transsexuál rozladěný ze znaku Venuše na vložkách potřeboval prožít týden jako slepý, hluchý nebo umírající na rakovinu. Pak by se možná nad svými dosavadními požadavky zastyděl.

Možná by si někteří lidé potřebovali jen uvědomit, že tu na světě nejsem jenom JÁ se svými problémy,ale mnoho jiných, kteří jsou na tom mnohem hůř.


A možná by stačilo přestat nakazovat společnosti, co musí udělat pro mě (pro moje pocity), a začít se ptát CO MOHU JÁ UDĚLAT PRO SPOLEČNOST . Stává se, že pomocí jinému člověku (zvířeti atp.) dosáhne člověk mnohem většího obohacení a uspokojení, než když si své dysforické nálady vybíjí vynucováním nesmyslných opatření a šikanou nějakého subjektu.

Začněme, prosím, používat rozum a nesnažme se být za každou cenu a při každé příležitosti korektní! To je cesta do pekla.

Když má někdo hloupé požadavky, je třeba říct mu na rovinu, že má hloupé požadavky, a ne že těm jeho požadavkům vyhovíme, aby se cítil lépe. Bude se cítit lépe do chvíle, než vymyslí další hloupý požadavek, jehož splnění se bude dožadovat.
Když mají hloupé požadavky naše děti - skončí to naprosto nekompromisně - někdy i pohlavkem. Kdybychom na všechny požadavky našich dětí přistoupili, bylo by to kontraproduktivní, nevýchovné.

Stejné je to ve vztahu společnost/stát versus občan.

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | pondělí 4.11.2019 8:01 | karma článku: 34.46 | přečteno: 1202x

Další články blogera

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma článku: 26.75 | Přečteno: 707 |

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma článku: 19.49 | Přečteno: 696 | Diskuse

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma článku: 28.97 | Přečteno: 1213 | Diskuse

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 656 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 24.22 | Přečteno: 231 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 22.58 | Přečteno: 1007 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.29 | Přečteno: 220 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 5.62 | Přečteno: 170 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 241 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4450

Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com
Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...