Jitka Gotterová

Půl miliardy je vlastně jenom padesát korun na hlavu

10. 03. 2018 12:26:19
...a je prý naše volba, řekneme-li si: „Na té malé holčičce, která tam umřela hlady, mi nezáleží, a radši bych si dal koleno vyvrtat, než bych obětoval pajcku.“ Jedná se o památník Lety.

Toliko citace diskusního příspěvku paní Terezy Janků pod svým článkem, jímž reagovala na článek pana Bangy, a který mi svým obsahem spíše připadá jako reakce na můj předchozí článek (ale to je samozřejmě pouze moje domněnka).

Pominu skutečnost, že zde nemůže být řeč o nějaké „naší volbě,“ protože jsem si opravdu nevšimla, že by výběr oné půl miliardy byl dobrovolný, ale naopak je hrazen z peněz daňových poplatníků , ať se nám to líbí nebo ne, a zaměřím se na něco jiného.

Souhlasím s paní Janků, že o holocaustu a o mrtvých je třeba mluvit s vážností, jakou si zaslouží. Stát také již v minulosti investoval nemalé peníze do stavby památníku v Letech a zbudování pietního místa, které jsem viděla a považuji jej za zdařilé a dostatečně důstojné. Že v blízkosti stojí vepřín je poněkud nešťastné. Nicméně se domnívám, že jde-li o místo pietní nikoli o úložiště ostatků a vadí-li někomu přítomnost vepřína v nedalekém okolí, nabízí se zde, dle mého názoru, možnost přemístit památník na místo vzdálenější onomu objektu.

Ušetřená půlmiliarda by se pak mohla investovat do zdravotnictví, na podporu rodin s postiženými dětmi, budování bezbariérového přístupu pro invalidy, školství atd. Sektorů, kde se peněz z rozpočtu nedostává je dost.

De facto by se dalo souhlasit s paní Janků, že plakat bychom měli nad předraženými dálnicemi nikoli brojit proti důstojnému uctívání památky zemřelých.

No jo, jenomže ono tak úplně taky nejde jenom držet hubu a koukat se jen nečinně na to, jak nás jedno takové uctění památky vyjde na půl miliardy a to nehovořím o tom, kolik již stál ten stávající pomník.

V Československu se, vážení spoluobčané,nacházelo 558 táborů jako Lety a 52 pobočných koncentračních táborů, kde docházelo k mučení a kde umírali lidé. Mnohá z těchto míst nyní slouží k účelům, které by rovněž bylo možné považovat za dehonestující. Takže se klidně může stát, že si tu půlmiliardu ještě otočíme několikrát (a bez keců, protože předražené dálnice).

Ač s panem Okamurou v mnohém nesouhlasím (a někdy taky jo), nemůžeme mu zkrátka upřít, že se alespoň snažil přistupovat zodpovědně k nakládání s majetkem státu potažmo daňových poplatníků (půl miliardy je přeci jenom půl miliardy, i když jde vlastně jenom o pajcku na hlavu). A upřímně nějaké obvinění pro popírání holocaustu a romské demonstrace považuji za zcela nepatřičné nejenom proto, že publikované informace o povaze tábora v Letech zpracované historiky říkají, že vězeňský pracovní tábor v Letech byl podle vědecké interpretace místem utrpení a lidských tragédií, ale nebyl místem holocaustu. Jím se pro některé vězně z Let staly až koncentrační vyhlazovací tábory v Osvětimi (Auschwitz, Auschwitz-Birkenau), kam je pražská německá kriminální ústředna poslala jednotlivě za trest či ve dvou hromadných transportech „asociálů.“ To bychom také mohli obvinit z popírání holokaustu ty, kteří jsou zodpovědni za stavbu vepřína v sedmdesátých letech, a upřímně by mě zajímalo, proč proti jeho stavbě nebrojili cikáni již tenkrát.

Dnes Romové a různí aktivisté požadují, abychom my všichni zaplatili půl miliardy za to, že cituji paní Janků: „jsme ochotni sdělit mrtvým dětem, mrtvým matkám a otcům, že je nám líto, co se stalo. Pochopitelně by se ty peníze daly využít jinde a jinak. Za chyby se platí ( a postavení toho vepřína chyba byla). Každého z nás ta chyba přijde zhruba na 50 korun. To za gesto Vím o tobě Mário, která jsi umřela, když ti byly dva roky, není mnoho.“

Ano, my přijímáme odpovědnost za to, že „někdo“ v sedmdesátých letech udělal chybu a postavil vepřín v blízkosti místa, kde stál tábor, v němž umírali lidé (bez ohledu na povahu onoho tábora) a za tu chybu musíme zaplatit, protože to tenkrát nikomu nevadilo. Protože si zkrátka Romové (nikoli cikáni) vzpomněli na tu mrtvou holčičku a na to, že by bylo dobré důstojně uctít její památku až po tři čtvrtě století!! Ta investovaná půlmiliarda je pak, dle pana Bangy, důstojné vyřešení křivdy, která stála život několika set Romů (já osobně mám pocit, že tam umírali cikáni, protože požadavek Romů, aby nebyli označováni jako cikáni, ale jako Romové se objevil až od Mezinárodního romského sjezdu v roce 1971 – to jenom pro upřesnění).

Ale zároveň, dle paní Janků, musíme prominout, že kolega Banga (a samozřejmě ani žádný jiný romský aktivista), logicky, není zodpovědný za Ferka, talentovaného iluzionistu, který se specializuje na mizení kanálových poklopů.

Musíme pochopit, že nikdo není zodpovědný za to, že v určitých lokalitách jsou zakládány obrovské nelegální skládky a tím vytvářeno naprosto nehygienické a nedůstojné prostředí pro mnoho lidí. Cítí-li kdokoli křivdu za to, že je naše krajina touto kupou odpadků devastována a dehonestována, má smůlu.

K těmto křivdám páchaným na obyvatelích České a Slovenské republiky se čelem nepostaví nikdo – zvláště ne ti, kdož jsou za to zodpovědní. Tyhle chyby napravovány nebudou. Tyhle pomníky zůstanou jen hrůznou připomínkou - a to je, předpokládám, tou jednou ze dvou největších bezpečnostních rizik pro Českou republiku, kterou měl na mysli pan Okamura v souvislosti se stávajícím strmým růstem romské populace.

Dle paní Janků je v kontextu diskuse o letském vepřínu úplně jedno, co dělá jakýsi Ferko i kdyby denně mlátil lidi ještě tmavší pleti, než má sám.

Já zase tvrdím, že to tak úplně jedno není v kontextu toho, že požadují-li Romové a různí aktivisté, abychom se postavili čelem k chybám a křivdám páchaným na cikánském obyvatelstvu, je na místě, aby se Romové postavili čelem k chybám a křivdám páchaným na obyvatelích České republiky ( a mám tím na mysli i slušné cikány).

Muzeum romské kultury bude spravovat Lety, tento akt stál nás všechny půl miliardy. Proč nesvěřit tomuto institutu také správu nad sídlištěm Chánov, ? Například.

A o tom to tak nějak je - dvojí metr – to je to, co lidem tak vadí.

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | karma: 40.96 | přečteno: 1641 ×
Poslední články autora