Jsou psychotesty zárukou?

2. 03. 2015 7:55:33
Zaujal mě článek kolegy blogera Také se hned cítíte bezpečněji? a po shlédnutí videa dokazujícího brutální útok skupiny policistů na spoutaného bezbranného muže, na které je v článku odkaz, mne přiměl k malému zamyšlení.

Po tragédii v Uherském Brodě stále více lidí volá po psychotestech pro držitele střelných zbraní, ale málokdo si uvědomuje, že například takoví policisté těmito testy procházejí přesto, že mnozí z nich evidentně tak úplně psychicky zdraví nejsou.

Kdysi jsem pracovala s kolegyní, která měla za manžela policistu, jež byl chorobně žárlivý. Celý její život byl postavený na strachu z toho, aby nezavdala sebemenší příčinu k manželově žárlivosti. Stačilo bavit se s nějakým mužem, účastnit se firemního večírku, nebo nedej bože nepřijmout na mobilu jeho hovor a bylo zle.

Jeden kolega mi vyprávěl, jak jednou, po telefonickém hovoru se svým mužem, doslova vyskočila od stolu od nedojedeného jídla a slovy: "Honem Jirko, musíme domů, tatínek volal," se i se svým synem, který u nás také pracoval, sebrali a doslova letěli domů, aby to stihli ještě před tím, než tatínkova žárlivost dosáhne nezvladatelných rozměrů. "Ta se málem strachy pochcala," pravil kolega. Jiná kolegyně ji nazvala slepicí, když si takové jednání manžela nechá líbit.

Když jsem s onou kolegyní byla na služební cestě, hlásila manželovi několikrát denně kde je, s kým, a co přesně zrovna dělá. Když jsem zapochybovala nad "normálností" takového počínání, pravila, že chce mít prostě klid a nechce vystavit především děti a vnučku jeho agresi.

A tak přemýšlím o tom, jak důvěryhodný, objektivní a nad věcí může být policista - velitel policejního okrsku, který terorizuje své nejbližší, a jehož manželka se málem počůrá už jenom při představě, že by nestihla přijmout jeho hovor. Jak moc pomáhat a chránit občany dokáže policista, který většinu své pracovní doby věnuje špehování a kontrole své manželky (naši firmu navštěvoval osobně téměř denně).

Když jsem kdysi poskytovala před příjezdem záchranky první pomoc ženě, která měla po dopravní nehodě tržnou ránu na hlavě, překvapilo mě konstatování policisty, že test na přítomnost alkoholu je negativní, ačkoli to z ženy s prominutím "táhlo" už na dálku a bylo evidentní, že je pod vlivem (na moji otázku, zda něco pila, pravila, že víno). Později jsem se dozvěděla, že její dcera je policistka. Zda to mělo souvislost a selhal policista, či nikoli a selhal tester, netuším. Ale důvěryhodně to na mě nepůsobí. A to ani nedomýšlím, co to v takovém případě znamenalo pro druhého účastníka dopravní nehody.

Před téměř dvěma roky jsem nahlásila na okresním státním zastupitelství svoje obavy z možného týrání seniorky její snachou a synem. Zkrátka jsem si nebyla jistá, zda, když je cca osmdesátileté paní nadáváno do sviní, vyhrožováno rozbitím držky a skopnutím ze schodů, se jedná ještě o "nestandardní rodinné poměry," nebo zda není seniorka v ohrožení. Prostě jsem si říkala, že kdyby se té paní něco opravdu stalo, vyčítala bych si, že jsem takové jednání osobně viděla a nic jsem neudělala. Dodnes nikdo nic neprověřoval, takže stará paní je stále schovaná za svými zámky a petlicemi (čímž se snaží ochránit své věci i sebe). Proč nikdo nic neprověřoval? Může to souviset s tím, že její syn je major a hlavní personalista u HZS? Je považováno za samozřejmost, že když je někdo major, nemůže týrat svoji matku a je de facto normální zakazovat jí kontakt s vnoučaty, nadávat jí do sviní, vyhrožovat rozbitím držky a skopnutím ze schodů? Je opravdu normální, že způsobilost pro výkon povolání hasiče (tj. povolání založeného na pomoci druhým mnohdy s nasazením vlastního života) posuzuje člověk, který se k vlastní staré matce chová jako naprosté hovado jenom proto, že mu překáží v chalupě? Nechápu.

Takže až budou někteří zase křičet, že je třeba požadovat psychotesty pro držitele střelných zbraní, podívejte se, co za lidi je leckdy v řadách PČR, městské policie, HZS apd, kteří již psychotesty absolvovali. Podívejte se, co za lidi je ve vrcholné politice - co za lidi rozhoduje o našich životech.

Osobně nevidím žádný rozdíl v tom, jestli vás nějaký major s psychotestama skopne ze schodů nebo jiný magor bez psychotestů zastřelí.

Problém není velké množství držitelů střelných zbraní.

Problém je naprostý morální úpadek ve společnosti, kde si nikdo nikoho a ničeho neváží, kde chybí autority, které by šly těm ostatním příkladem, a k nimž bychom mohli chovat úctu a respekt.

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | pondělí 2.3.2015 7:55 | karma článku: 22.06 | přečteno: 647x

Další články blogera

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma článku: 26.75 | Přečteno: 707 |

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma článku: 19.49 | Přečteno: 696 | Diskuse

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma článku: 28.97 | Přečteno: 1213 | Diskuse

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 656 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 12.33 | Přečteno: 201 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 12.45 | Přečteno: 1314 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.33 | Přečteno: 465 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.93 | Přečteno: 297 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4450

Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com
Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...