Znásilněný blogový román aneb Jak se chudák Božka v hrobě obrací

30. 08. 2009 21:00:00
Autorem první kapitoly románu je Michal Viewegh; vaším úkolem je nápaditě, ale současně co možná přirozeně rozvinout její děj - to jest napsat další epizodu ze života Katky, hlavní postavy celé knihy.

Autorem každé nové kapitoly bude ten nejlepší z vás. Předpokládáme, že kapitol bude celkem 10 - a rádi bychom věřili, že nakonec vznikne pozoruhodná knížka.

Toliko o projektu.

Pro nás psavce - lidi, kteří prostě rádi píšeme (teď nemluvím o těch, jejichž motivací je především finanční odměna), je to zajímavá výzva.

Je to příležitost ukázat čtenářům, jak se dokážeme popasovat s nadhozeným tématem. Ukázat, kam až jsme schopni nechat zajít naši fantazii. Ukázat, jak moc nás v naší tvorbě ovlivňují naše pocity a osobní prožitky.

Já osobně před mnohými autory, a že jsem toho nepřečetla mnoho, neboť se to fakt nedá, smekám a rozhodně mi nedělá problém přiznat, že jsou prostě lepší.

 

Naše první pokusy byly prý vesměs samý sex a alkohol.

Proč tomu tak bylo?

Inu, to je jednoduché - snažili jsme se, co nejvíce přiblížit stylu úvodní kapitoly, která je především o sexu a alkoholu.

S napětím jsme tedy očekávali zveřejnění vítězné první kapitoly, abychom si ujasnili, jakým směrem by se měl román, dle představ pana Viewegha ubírat, a na co bychom se měli zaměřit.

Již první věta vítězné kapitoly nám však vyrazila dech: „Když se na širokém letišti v mojí garsonce s Romanem - oba opilí - ve dvě ráno pokoušíme o sex,..." a následně se dočítáme, že soulož probíhá v oblíbené pozici opic bonoboů, zatímco Roman nad hlavní hrdinkou supí se zavřenýma očima.

„Ufff".

Jsem zmatená. Že by pan Viewegh přemýšlel, jako ženy, které křičí: „Nechci sex," ale ve skutečnosti po něm touží?

„Vieweghu, Vieweghu, Ty jsi mi ale oříšek," říkám si a pokouším se ho rozlousknout napsáním druhé kapitoly.

Jsem o poznání otevřenější, zacházím více do intimit, ještě intenzivněji se pokouším vžít do pocitů hlavní hrdinky, uvažuji realisticky.

Svoji verzi odesílám hned po dopsání, protože pokud bych to nechala až na poslední chvíli, zbytek týdne bych se k textu vracela a prováděla další a další úpravy, a to si z časových důvodů nemůžu dovolit, protože mám také jinou práci.

Zvědavost mi však nedá a zajímá mě, jak to bylo s vítěznou kapitolou v originále. Dozvídám se, že první čtenářskou kapitolu Michal Viewegh "ušil" z celkem osmi textů.

„Jak jako ušil? Copak neměl být autorem vítězné kapitoly ten nejlepší z nás?"

S pusou dokořán dočítám původní verzi autora(tedy údajného autora) vítězné kapitoly.

Ano, v pravidlech skutečně stojí, že vítězný text může být přepracován, ale myslím, že asi nikdo z nás nečekal, že PŘEPRACOVAT znamená naprosté znásilnění původního textu a vytvoření jakéhosi slepence(koláže) vytržením několika myšlenek a postřehů z kontextu mnoha textů.

V tomto smyslu pak opravdu naprosto nechápu, že se panu Vereckému nelíbí naše údajně časté přiblížení v druhé kapitole k tvorbě Boženy Vikové - Kunětické, o jejíž existenci by nevěděl, nebýt docenta Štěpánka, který ho učil, že romány českých spisovatelek měly v druhé půli chatrný děj a místy přímo postrádaly dějový prvek. Postavy se prostě shromáždily kolem stolu v biedermeyerovském salónu a debatovaly o problému, který někdo - zpravidla chlap - nastolil.

My, psavci amatéři si však v tomto projektu můžeme dovolit psát podle vzoru Boženy Vikové - Kunětické, protože již víme, jak bude s naším textem naloženo.

Víme, že se pan Verecký, pan Viewegh a další povolaní shromáždí kolem stolu (možná v biedermeyerovském salónu), budou dlouze debatovat a nakonec vyzobou několik zajímavých myšlenek a dějových prvků nás neschopných amatérů a ušijou vítěznou kapitolu.

Autor vítězné kapitoly se stává de facto jakousi formalitou, jeho ksichtík se šoupne k textu, který vůbec nenapsal a my přispěvatelé - psavci, se tak pasujeme na pouhé dárce nápadů - myšlenek.

Tak nevím, možná Božka nebyla až tak dobrá spisovatelka. Možná nebyla dobrá proto, že se nenašel žádný Verecký, který by jí poradil, jak na to.

A možná by byla na svoje dílo hrdá, i přesto, že se někomu nelíbí, především proto, že není pochyb o tom, že to, pod čím je podepsaná Božena Viková - Kunětická, napsala opravdu ona.

A je taky možné, že kdyby Božka viděla, jak se dneska šijí romány, obracela by se v hrobě.

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | neděle 30.8.2009 21:00 | karma článku: 18.78 | přečteno: 2567x

Další články blogera

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma článku: 26.75 | Přečteno: 707 |

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma článku: 19.49 | Přečteno: 696 | Diskuse

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma článku: 28.97 | Přečteno: 1213 | Diskuse

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 656 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 10.50 | Přečteno: 165 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.44 | Přečteno: 1136 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.16 | Přečteno: 461 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 295 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4450

Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com
Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...