Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída. 

Článek je napsán velmi hezky a lidsky. Souhlasím, že nikdy v dějinách této planety nebyla doba, kdy byste v obchodě potkávali lidi, kteří nic nemají, nikdy nepracovali a přesto mají v rukách mobily, přijeli vlastním autem a tlačí plný vozík a v něm mimo jiné lahve alkoholu, cigarety a maso. 

Paradoxně nejvíce zpravidla řvou ti, kteří na tom nejsou ještě tak zle, ale již se začala snižovat jejich životní úroveň.

Na určitou životní úroveň jsme si již zvykli - souvisí to s pokrokem, zvyšující se sobeckostí, bezohledností a lhostejností, s níž své potřeby zajišťujeme. Nebereme ohledy na přírodu ani jeden na druhého.

Generace lidí narozených po roce 1989 již nepoznala žádný nedostatek a nesvobodu - tu si mnoho lidí vysvětluje, jako možnost dělat si a říkat, co se nám zlíbí. Tito lidé jsou vychováváni především v materiálním světě bez vlastní zodpovědnosti vůči sobě, svým blízkým, státu.

Žasnu jak obrovské množství lidí nedokáže hospodařit s penězi, má několik exekucí, svým závazkům se vyhýbá tak dlouho, dokud nepřijdou o všechno a stát jim pomůže v insolvenci zaplatit jen část svých dluhů. Věřitelé přicházejí rozhodnutím soudu o peníze a insolvenční správci mají své příjmy zajištěny. 

Zatímco neschopným a nezodpovědným dlužníkům pomáháme, aby nezůstali bez mobilů, s prázdnými žaludky, bez střechy nad hlavou a strachem, zda se dožijí zítřka, osudy věřitelů jsou každému u zadele. 

Zodpovědní rodiče jsou schopni zaplatit svým dětem obědy ve školní jídelně, dětem nezodpovědných rodičů přispívá na stravování ve škole stát formou sociálních dávek. 

Již mnoho let vysíláme signály, že se vyplatí, a je pohodlné, nechat stát, aby se o neschopné postaral.

Vlastenectví je už jen nic neříkající slovo.

Už několik generací vychováváme své potomky v blahobytu a hojnosti. Jsme rádi, že nemusí zažívat nedostatek, hlad a bídu.

Bohužel jsme vychovali generaci lidí, pro které je dnes téměř všechno samozřejmostí. Jsme rozežraní a rozmazlení. Zisky a materialismus je upřednostňován před vírou, citem, láskou k lidem a přírodě. Malé děti už si neumí hrát venku a do přírody de facto ani nemají potřebu chodit (stejně jako nemají tu potřebu nebo čas jejich rodiče). Život bez PC, tabletu, mobilu a internetu si už dnešní děti neumí představit a pláčou. Dítě, které něco z těchto vymožeností nemá, je u spolužáků aucajder. Většina dětí vůbec nezná klasické pohádky, a mnoho lidí nikdy nepřečetlo (kromě učebnice a povinné četby) žádnou knihu. 

Každý se snaží urvat, co se dá a politici nám jdou v tomto příkladem. Babiš nebo pětikolka - jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Lidem radí obléknout si svetr zatímco naši zemi plundrují. Téměř každý politik má za sebou nějakou korupční aféru.

Jak potom můžeme očekávat od lidí, že najednou budou dělat něco jiného, než k čemu byli vychováni a co dnes a denně vidí u představitelů naší země?

Mnoho lidí nevěří - nevěří v Boha, v člověka v sebe samého v budoucnost.

Mnoho lidí má dnes opravdové problémy uživit sebe a svoji rodinu, protože několikanásobně vyšší náklady na plyn a elektřinu jsou skutečně likvidační - především pro rodiny s malými dětmi. A i když tito lidé zatím stále ještě mají v lednici jídlo, které budou moci dát svým dětem k snídani, umí si spočítat, že neplacením pohledávek v podobě inkasa, se velmi rychle zařadí mezi neplatiče, přijdou exekuce, insolvence.....

Pro slušného pracujícího a zodpovědného občana něco naprosto nemyslitelného a nepředstavitelného. Tady je strach z budoucnosti zcela přirozený.

Tito lidé vyšli do ulic, upozornit vládu, že je na čase začít pomáhat efektivně tam, kde je potřeba a upřednostňovat potřeby občanů této země před zisky korporátních firem či jiných států. Prostě naše země na prvním místě.

Stejně jako nebudete hasit se vším úsilím hořící dům souseda, když vám už hoří stodola a nedáte svačinu sousedovic dítěti, zatímco svoje pošlete do školy bez svačiny. O tom jsou dle mého názoru demonstrace. 

Normální lidé (nikoli blbečkové, prorušští trollové a pátá kolona), ale normální lidé chodí do ulic upozorňovat na nenormální jednání vládnoucích elit.

A že se snaží na takových akcích zviditelnit nějaký lempl, který má několik exekucí a vyhýbá se soudům? Inu, každý máme ty morální hodnoty, zodpovědnost a intelekt jinde.

Tak jako pan Vrábel nejspíš vůbec nevnímá svých tuším 26 exekucí jako morální selhání a usurpuje si právo řvát jménem lidu, nějaký gambler po insolvenci zas vůbec nechápe, proč by neměl dostat v bance hypotéku, ale je na sebe hrdý, že nechodí řvát do ulic. Rodiče, kteří prokouří sedm tisíc měsíčně a obědy jejich dětem platí stát se také považují za slušné lidi, kteří už pro ty své děti víc udělat nemohou. 

Je zkrátka potřeba změnit od základu myšlení, hodnoty, priority a výchovu.

Kdysi jsem již tomuto tématu věnovala jeden článek

Související článek

Přeji všem lidem v mezích možností krásný advent.

 

Jitka Gotterová

 

 

Autor: Jitka Gotterová | pondělí 28.11.2022 18:15 | karma článku: 25,40 | přečteno: 656x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 584x | Hyde park

Jitka Gotterová

Proč?

"Přestěhujeme se do jedné místnosti, zakoupíme kamna, vyhodíme kytky a budeme pěstovat brambory. Moje práce taky není v krizi potřebná, tak se holt uskrovníme, ale nezhroutíme se" - toliko názor jedné umělkyně, podnikatelky.

23.8.2022 v 9:29 | Karma: 38,13 | Přečteno: 1606x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy