Ministerstvo školství hodlá ukončit hladovění dětí ve školách

7. 12. 2015 8:00:00
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravilo dotační program, z kterého budou financovány školní obědy sociálně znevýhodněným dětem. Příjemci programu budou neziskové organizace, které prostřednictvím školy

nebo zařízení školního stravování zajistí úhradu za školní obědy žákům základních škol, jejichž rodiče nejsou schopni z finančních důvodů tyto obědy hradit. MŠMT vyhlásí program v nejbližších dnech a vyčlenilo na něj 30 milionů korun.

Smyslem vyhlášení dotačního programu je, aby se školního stravování mohly účastnit všechny děti. Stále více prý totiž přibývá rodin, které se ocitají v tíživé životní situaci a školní obědy si nemůžou dovolit platit.

Dosud jsem se domnívala, že rodinám, které se ocitnou v tíživé životní situaci a jsou tak zvaně nízko příjmové, jsou jejich nízké příjmy kompenzovány sociálními dávkami v podobě příspěvku na dítě, na bydlení, okamžité dávky v hmotné nouzi atd. atd. Logicky bych tedy předpokládala, že by tyto dávky měly být přednostně využívány k zabezpečení potřeb dětí.

Proto mě naprosto šokuje vyjádření ministryně školství Kateřiny Valachové: Školní stravování by mělo být součástí školní docházky. Přesto, že školní obědy dětem dotujeme, jsou rodiny, které si ani zbylou část nemůžou dovolit doplácet, a jejich děti tak musí teplý školní oběd vynechat. Mnohdy se tak účastní odpoledního vyučování hladové, což nepřispívá ani jejich soustředění, ani socializaci v rámci školního kolektivu.“

Naprosto s paní ministryní souhlasím s tím, že by se nemělo jenom nečinně přihlížet tomu, jak se nám po školách plouží hladové děti. Jenom si nejsem jistá, jestli je tak úplně správně řešit to tímto způsobem.

Moc by mě zajímalo, jak si paní ministryně, potažmo škola, která bude o nároku na příspěvek rozhodovat, ověřily, že rodiče těchto hladových dětí opravdu nejsou schopni z finančních důvodů obědy hradit. Jak si ověřily, že se nejedná u těchto rodičů pouze o neschopnost zvolit správné priority či dokonce o týrání dětí. Co bude tím hlavním kritériem, dle kterého některé děti (jak uvádí paní ministryně) příspěvek dostanou a jiné budou nadále hladovět?

Obávám se, že tento způsob řešení problému hladových dětí může být vnímán jako diskriminace zodpovědných rodičů, kteří považují zajištění základních potřeb svých dětí (to znamená i zaplacení státem dotovaného obědu) za svoji prioritu.

Pokud například rodina zvolí jako řešení své tíživé finanční situace nezakoupení cigaret, dočasného vytvoření dluhu na nájemném či prodejem movitého majetku, jenom proto, aby mohla především zaplatit dětem obědy a veškeré jejich potřeby, nedostane z oněch vyčleněných třiceti milionů na pomoc hladovým dětem nic. Jejich problém, že jsou zodpovědní.

Naopak rodina, která se nevzdá svých standardů a není ochotná řešit svoji tíživou finanční situaci svými vlastními silami a jako prioritu zvolí prázdné žaludky svých dětí, dostane (kromě všech těch sociálních dávek na které má v tíživé finanční situaci nárok) z peněz daňových poplatníků ještě další příspěvek v podobě zaplacení obědů svým hladovým dětem.

Ano, ať se těm dětem obědy zaplatí, protože ty nemohou za nezodpovědnost svých rodičů. Ale jsem přesvědčena o tom, že rodiče, kteří očividně nechávají svoje děti hladovět, by měli být stíháni pro zanedbání péče o dítě, případně pro jeho týrání. Jaký je rozdíl mezi vyhladovělým či zbitým dítětem? Proč škola neinformovala odbor péče o dítě? Nebo informovala a i přesto jsou případy zanedbaných dětí řešeny dotací?

Opravdu je správné rodiče, kteří své děti zanedbávají a nechávají je hladovět odměnit dotací v podobě placených školních obědů? A naopak například rodičům, kteří mají v celodenní péči těžce nemocné dítě a jeden z nich tudíž nemůže chodit do zaměstnání, poskytneme jako pomoc víčka z pet lahví?

Jinými slovy je třeba začít řešit příčinu nikoli vyčlenit třicet milionů na řešení následků (si myslím).

Již mnohokrát jsem se ocitla v tíživé finanční situaci, a sáhla si opravdu na samé dno. Byly doby, kdy jsem chodila do práce dvanáct kilometrů pěšky, protože jsem neměla na autobus. Odnesla jsem do bazaru lustr, abych mohla koupit kus flákoty. Měla jsem jedny boty na celý rok, ale NIKDY !!!!!!!!! jsem nenechala hladovět své děti.

Osobně se domnívám, že pomoc potřebným je v civilizovaném světě samozřejmostí. Je však dle mého soudu pro společnost velmi nebezpečné a demoralizující je-li pomocí nahrazena chybějící odpovědnost. S takovým přístupem se jednoho dne zhroutí celý sociální systém. Logicky.

Zdroj

Přeji pohodové dny

Jitka Gotterová

Autor: Jitka Gotterová | pondělí 7.12.2015 8:00 | karma článku: 45.34 | přečteno: 6022x

Další články blogera

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma článku: 26.75 | Přečteno: 707 |

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma článku: 19.49 | Přečteno: 696 | Diskuse

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma článku: 28.97 | Přečteno: 1213 | Diskuse

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 656 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 19 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 12.17 | Přečteno: 227 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 16.83 | Přečteno: 388 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.02 | Přečteno: 104 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.88 | Přečteno: 574 | Diskuse
Počet článků 169 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 4450

Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com
Moje knihy na iDNES.cz - Knihy.iDNES.cz

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené stránky

Oblíbené články

Oblíbené knihy

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...