Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Těžký život obyčejného člověka

Aneb pomáhat se musí, to dá rozum. Čím více, tím lépe! Ale komu tím pomůžeme? A jak si kdo takovou pomoc představuje?

 

 

Pomáhat sociálně potřebným a lidem zdravotně postiženým je samozřejmostí každé civilizované společnosti – o tom žádná.

Z našich srdcí se kamsi vytrácí ono soucítění s lidmi sociálně slabšími, postiženými, těmi, kteří se z nějakého důvodu ocitli na okraji lidské společnosti.

Proč tomu tak je?

Co svět světem stojí, vždycky se najdou tací, kteří se budou snažit sociálního systému či soucítění jednotlivce zneužít ve vlastní prospěch, ti ostatní jsou pak, zcela přirozeně, nedůvěřiví.

Hovořit zde o lidských hyenách, které jsou schopné přepadnout a okrást nevidomého, ukrást invalidní vozík člověku, který se bez něj neobejde, snad ani nemá cenu.

Ráda bych se však věnovala definici „sociálně potřebný, sociálně slabý“ občan.

Bylo napsáno již mnoho článků, v nichž se jejich autoři snaží upozornit na neutěšené poměry „obyčejného člověka“ a za projev solidarity považují například vyšší zdanění pro majetnější část obyvatelstva.

Problém je, dle mého soudu, především v samotném smýšlení onoho „obyčejného člověka,“ který považuje za jediné možné východisko z této šlamastiky přesun peněz z kapes bohatých do kapes těch chudých, aby měli všichni „tak nějak stejně,” neboť všichni přeci máme právo na šťastný a spokojený život.

Obyčejný člověk ovšem zapomíná na skutečnost, že ne každý bohatý se bohatým narodil, a že většina těchto bohatých se rekrutovala z řad obyčejných lidí, kteří dosáhli svého bohatství usilovnou pílí a vytrvalou prací.

Samozřejmě existují tací, kteří ke svému bohatství přišli způsoby nekalými - tady ovšem není na místě řešit výši zdanění, ale nastavit takové mechanismy, které by těmto způsobům zbohatnutí zabránily.

Jinými slovy, je třeba, aby si obyčejný člověk položil otázku: „Co já mohu udělat proto, abych se měl lépe? Nedaří-li se mi zajistit si dostatečně vysoký příjem, pak je jediným řešením snížení výdajů.“ Tak to prostě funguje.

Můj kolega v práci Venda, jehož žena je druhým rokem na MD, neustále „brečí,“ jak nejsou schopni ze svých příjmů vyjít, jaká jsou ty rodičovské příspěvky a sociální dávky a dávky na bydlení almužna, z níž se nadá vyjít a jak to nebohé dítě nemá co jíst.

Oba jsou však kuřáci, na alkohol a kávu se také vždycky nějaká ta kačka najde, každý den kupuje tři jídla z automatu po 55,-Kč, protože jeho žena nerada vaří, a když jsem mu nabídla vyšší počet nočních směn, protože by si tak na příplatcích přišel na lepší peníze, pravil: „To ne, my ty noční nemáme rádi, manželka mě chce mít doma a to vona by se se mnou rozvedla.“

Podobně uvažuje i manžel mojí kolegyně, který je už cca dvanáct let nezaměstnaný. Onehdá jsem jí pomáhala sestavit jeho životopis, neboť se rozhodl ucházet o práci skladníka. „To von tam vydrží tak tři dny, já ho znám,” konstatovala. „Proč myslíš?“ zaskočila mne její poznámka. „No, von už si zvyknul bejt doma, má svý pohodlí a vyhovuje mu to,“ pravila.

A opravdu, skončil po týdnu, protože ho přesunuli na práci, kde by musel několik hodin stát a to on by s těmi bolavými zády nevydržel. Ano píšu správně, ne nevydržel, ale BY NEVYDRŽEL, jinými slovy on to ani nezkusil. A tak i nadále pobírá ten svůj částečný invalidní důchod a nechá se další roky živit manželkou.

Pak se ale Venda a manžel mé kolegyně nemůžou divit, že patrně ještě dlouho zůstanou obyčejným člověkem – tedy do té doby, než se najde pořádná vláda a přesype jim něco peněz od těch bohatých, pak by se snad jejich situace mohla zlepšit.

A právě tady je kámen úrazu. Lidé, kteří se chtějí mít lépe, se nebojí jakékoli práce a odříkání.

Znám mnoho lidí, kteří pracují i s velmi těžkými zdravotními postiženími, protože oni sami chtějí svoji neutěšenou životní situaci řešit a nečekají, kdo jim co dá zadarmo a zda se o ně někdo postará.

Nemilosrdně trestejme ty, kdož se snaží práce zdravotně postižených lidí zneužít ve vlastní prospěch.

Přestaňme podporovat ty, kteří se sami řadí do skupiny sociálně potřebných, aniž by se snažili využít svého vlastního potenciálu ke zlepšení své životní situace.

Tím, že se podělíme s hladovým člověkem o rybu, ho nasytí dnes, ale nezažene hlad zítra a pozítří. Je potřeba, aby se naučil rybařit. Na to už ale mnozí přišli.

Jitka Gotterová

 

 

 

 

 

 

Autor: Jitka Gotterová | sobota 12.2.2011 10:14 | karma článku: 44,06 | přečteno: 11201x
  • Další články autora

Jitka Gotterová

Chudé Vánoce ?

Každou chvíli narazím na internetu na nějaký článek, který vypráví, jak si hlavně samoživitelky a další sociálně slabší rodiny ztěžují, že nemají ani na dárky pro děti a pro své blízké. Já to vidím jako příležitost upravit hodnoty

16.12.2022 v 18:11 | Karma: 26,75 | Přečteno: 707x | Společnost

Jitka Gotterová

Jak vám pracovní úraz může změnit život

Co je u nás v Čechách možné a jak je u nás postaráno o nemohoucí lidi, kteří celý život pracují a přispívají do systému a následně očekávají, že se o ně stát postará alespoň po dobu, než se zotaví po pracovním úrazu.

11.12.2022 v 14:10 | Karma: 19,77 | Přečteno: 696x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Roušky, respirátory a cosi shnilého mezi lidem českým

Se zájmem jsem si přečetla článek blogerky Dáši Stárkové s názvem Kam se poděla ohleduplnost aneb v roušce exotem , kde autorka lidu českému vytýká neohleduplnost, bezohlednost, nezodpovědnost ba doslova prohnilost ........

5.12.2022 v 7:00 | Karma: 29,16 | Přečteno: 1213x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Jsem spokojená a vděčná Bohu

Myslím to vážně. Velmi mě zaujal článek s názvem Jak vypadá skutečná bída v němž se autor zamýšlí nad nářky lidí nad dnešní nelehkou situací a vyvozuje závěry, že nikdo z těch uřvanců nemá ani potuchy, co je to skutečná bída.

28.11.2022 v 18:15 | Karma: 25,40 | Přečteno: 656x | Diskuse| Společnost

Jitka Gotterová

Diagnóza zní jasně a nesmlouvavě - Troll

Nedávno pan doktor Tomáš Vodvářka publikoval na iDnesu svůj článek psaný pro blogosféru s názvem Kde končí svoboda slova? Musela jsem se nad položenou otázkou pousmát, protože mě ihned napadla odpověď: "No přeci na iDnesu."

11.11.2022 v 11:30 | Karma: 28,53 | Přečteno: 584x | Hyde park
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 169
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4466x
Co na srdci, to na jazyku, neboli huba nevymáchaná. Na tomto blogu publikuji pouze svoje vlastní názory,pocity a postřehy, které nemusí být totožné s těmi vašimi.Každý zkrátka vnímáme svět kolem nás po svém. To, že mají lidé rozdílné názory neznamená, že se nemohou respektovat. Kliknutím na fotografii či jméno nad ní se zobrazí další články autora. Moje knihy TAK JDE ŽIVOT, LIDÉ JSOU RŮZNÍ, KRASOTINKY VE SVĚTĚ DUCHŮ a MANTINELY (k jejichž napsání mne inspirovaly osobní zážitky ve velkoobchodu MAKRO) lze objednat na knihy.gotterova@seznam.cz, http://www.stahuj-knihy.cz/,http://knihy.abz.cz/ a nově také v Kanadě a USA www.czech-books.com

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky

Oblíbené blogy